Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):257cm   Komárom(17:00):299cm   Esztergom(17:00):297cm   Budapest(17:00):385cm   Paks(17:00):374cm   Baja(17:00):525cm   Duna Mohács(17:00):540cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Árvízvédelmi tájékoztató 2014.09.13    2014.09.13. 12:58

A hajnali intenzív csapadék hatására, intenzív vízállás emelkedések indultak meg. Ehhez hozzájárul a korábban hullott, csapadékból származó magas talajnedvességi állapot. Az újabb árhullámok magas mederteltségre érkeznek.

Jelenleg 137,7 km-en van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az országban. Érintett vízfolyások: Duna, Mura, Zala és Rába, valamint ezen folyók egyes mellékvízfolyásai.

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál az I. fokú készültség szintjét közelítő vízállások várhatók, Budapestnél az alsó rakpart szintjét el nem érő levonulási szintre számíthatunk.

A Lajta ma reggel lassan áradó jellegűvé vált. Mosonmagyaróvárnál a tegnap kialakult árhullám miatt ma reggel az I. fokú készültségi szint (160 cm) körüli a vízállás. A megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a jövő hét közepén.

A Rába árad, Szentgotthárdnál ma délutánra III. fokot (370 cm) is elérheti a vízállás, Körmendnél is III. fokot (440 cm) meghaladó vízállásra számítunk már ma estére. Jelen állapot szerint Sárvárnál I. fokot (350 cm) meghaladó vízállás is kialakulhat a keddi nap folyamán. Jelentős völgyi elöntésekre számíthatunk a teljes völgyszakaszon.

A Mura vasárnap folyamán Letenyénél becsülhetően eléri majd a III fokot (430 cm). A Mura modell szerint becsülhetően 460 cm körüli tetőző vízállás várható.

A Dráva vízgyűjtőjén a napokban leesett csapadék hatására újabb árhullám indult el. A folyón a védvonalak mentén III. fokú vízállások várhatóak a jövő héten. A horvát erőművek működése az árhullámok várható tetőzését módosíthatja.

A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. A lehullott csapadék hatására becsüljük, hogy Zalaapátinál fokozatot elérő vízállás fog kialakulni kedd körül.

A Marcalon a lehullott, nem jelentős csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre számítunk.

A Répcén újabb árhullám alakult ki, Répcevisnél jelenleg intenzív áradás tapasztalható.

A Balatonon a  vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek készenlétben állnak.

Fel Fel