Töltés
Felhívjuk a Tiszán lévő úszóművek és úszóeszközök tulajdonosainak, valamint az érintett parthasználóknak a figyelmét, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le. Ezúton kérünk minden tulajdonost, hogy tulajdonának védelme érdekében gondoskodjon ezek beszedéséről vagy menedékhelyre való vontatásáról.
Nagybajcs(05:00):209cm   Komárom(06:00):227cm   Esztergom(07:00):220cm   Budapest(06:00):278cm   Paks(06:00):243cm   Baja(06:00):404cm   Duna Mohács(06:00):429cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs 02.13.    2017.02.13. 12:36

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.13.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban enyhén erősödő melegedésre lehet számítani mind a nappali, mind az éjszakai időszakban a vízgyűjtőkön, de egyelőre továbbra is maradnak az éjszakai fagyok. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken, illetve Kárpátalján napközben is fagypont közelében, vagy az alatt marad a hőmérséklet.  Említésre méltó mennyiségű csapadék gyakorlatilag sehol sem várható.

Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Dombrád térségéig jégmentes, alatta Tiszalökig 10-30%-os jégzajlást észleltek, a tegnap még a tiszanagyfalui kanyarban beékelődött jégtorlasz az elmúlt 12 órában tovább csúszott lefelé a folyón és áthaladt a tiszalöki erőműn. Ez alatt váltakozva jégmentes, zajló illetve álló jéggel (jelenleg már csak a Tisza-tó és Tiszaug térségéből jelentettek állójeget) borított szakaszok találhatóak a folyón, de mindenhol gyengülnek a jégjelenségek.

A Felső-Tiszán a vízállások alakulását jelentős mértékben a jég határozta meg. A napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál február 9-én a III. fokú készültségi szintet (700 cm) meghaladó, a valaha mért maximális értéket (758 cm) időnként mintegy 30 cm-re megközelítő vízállások alakultak ki. A torlasz elmozdulásával a záhonyi szelvényre gyakorolt nyomás is csökkent, a vízszint rohamos csökkenésnek indult, s a vízszintcsökkenés azóta is folyamatos. Záhony alatt a jégjelenségek hatására Dombrádon február 10-én este 9 órakor tetőzött az árhullám, tegnap estére az I. fokú készültség szintje alá csökkent a vízállás. Lejjebb, Tiszabercelen február 11-én délután 4 órakor 811 cm-rel, vagyis 11 cm-rel a III. fok szintje fölött, Tokajnál pedig 23 órakor 750 cm-rel a II. fok (700 cm, III. fok 800 cm) szintjét meghaladó vízállással tetőzött a folyó. Tiszalök-alsón a legmagasabb vízállást tegnap 22 órakor észlelték, azóta 4 cm-t apadt a vízszint, az árhullám jelenleg Tiszadob térségében tetőzik. Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél jelenleg az I. fok szintje feletti vízállásokat mérnek, akárcsak a Bodrogon Felsőbereckinél és Sárospataknál. A Túron, a Szamoson, a Krasznán, a Körösök vízrendszerén és a Maroson is tovább folytatódott az apadás, fokozat alatti vízállásokat észlelnek.

Az előrejelzések szerint a jégtorlasz tiszalöki erőművön történő áthaladtával Tiszalökig további lassú apadás várható. Lejjebb, Tiszadob és Tiszakeszi között a mai napon várhatóak a tetőző vízszintek kialakulása. A Tisza-tótól kezdődő szakaszokon az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak. A mellékfolyók közül a Bodrog vízrendszerén levonuló árhullám Felsőbereckinél várhatóan a mai nap folyamán tetőzik, Sárospataknál még további néhány cm-es vízszintemelkedéseket okozhat. Továbbra is figyelembe kell venni, hogy csökkenő mértékben ugyan, de a Tiszán és annak mellékfolyóin levonuló árhullámokat jelentősen befolyásoló jégjelenségek hatására hosszabb-rövidebb időre lokálisan további kisebb-nagyobb vízszintemelkedések, illetve csökkenések is kialakulhatnak.

Magyarországon összesen 550 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség. 372 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Tisza, Keleti-főcsatorna, Lónyay főcsatorna, Bodrog. 32 km-en II. fok, érintett vízfolyás: Tisza, és 146 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyás: Tisza, Sajó, Bodrog.

 

 

OMIT, 2017. február 13.

Fel Fel