Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):222cm   Komárom(17:00):264cm   Esztergom(17:00):263cm   Budapest(17:00):353cm   Paks(17:00):342cm   Baja(17:00):506cm   Duna Mohács(17:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.08. 17:22
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 2472 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 1028 km-en (Tisza teljes magyarországi szakaszán kivéve Dombrád-Tokajalatti szakasz, valamint Kisköre térsége, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Túr, Sajó, Ipoly, alsó szakasza, Zagyva felső és alsó szakasza, Maros, Zala alsó szakasza, Rába egyes szakaszai és az Ipoly alsó szakasza).
II. fokú védekezés van 853 km-en (Tisza Dombrádtól-Tokajalatti szakaszig, valamint Kisköre és Szolnok között, Lónyay főcsatorna felső szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza).
III. fokú védekezés van 591 km-en (Kraszna, Takta Hortobágy- Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös).
 
Az ország nyugati és középső területein már mindenhol apadás jellemző. A keleti területeken pedig jellemzően áradnak a folyóink.
A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon van jelentősebb árhullám, mindkettőnél a vízfolyások alsó szakaszán tart a tetőzés. A Kaposnál a jelentős völgyi elöntés és tározódás (Kurd térségében) miatt nagyon lassú az apadás üteme.
 
Az Észak-magyarországi mellékfolyók közül az Ipoly és a Sajó végig apad, de még mindig magas mederteltséggel. Emiatt a Takta lefolyása akadályozott (Kesznyéten, árvízkapu), amit a magas Sajó-torkolati vízállás is fokoz. A Bodrogon ? főleg a Latorca áradása miatt ? tartósan sok víz folyik le, így a sárospataki tetőzés a hét közepéig elnyúlik, míg lejjebb a Tisza magas vízszintje is emeli a folyó vízszintjét.
 
A Szamoson tegnap tetőzött egy I. fok körüli árhullám, a Krasznán ma várható egy III. fok feletti tetőzés. Ezek: - a Felső-tiszai árhullámmal együtt ? Vásárosnaménynál 749 cm-es tetőzést (II. fok 750 cm) okoztak az éjszaka folyamán.
 
A Körösök (a csatlakozó Berettyóval kiegészített) vízrendszerében minden vízfolyáson jelentős árhullám vonul le. A Berettyó Berettyóújfalunál hajnalban tetőzött 6 cm-rel a II. fok szintje alatt.
A Sebes-Körös III. fokú árhulláma Fokihídnál tart, ehhez jön Körösladánynál a Berettyó árhulláma.
A Fekete-Körös Antnál 109 cm-rel a III. fok (700 cm) fölött tetőzött az elmúlt éjjel. Szintén ekkor tetőzött a Fehér-Körös Gyulánál 612 cm-rel (III. fok 550 cm). Az ezekből egyesült Kettős-Körösön holnapra következik be a tetőzés, de már több mint egy méterrel a III. fok fölött van a vízállás.
A Hármas-Körös folyamatosan árad, a III. fokú készültségi szintet várhatóan itt is 50-100 cm-rel fogja meghaladni. A Tisza fokozódó visszaduzzasztó hatása miatt a szarvasi vízmércén az eddig észlelt 3. legmagasabb tetőzés kialakulása (2006: 986 cm; 1970: 954 cm) várható csütörtökön, 870 cm-es előrejelzés alapján.
 
A Tisza Záhonyig I. fokú, Dombrád-Tiszakeszi között II. fokú, ez alatt ismét I. fokú készültségi szintek fölött van. Várható, hogy Szolnok térségében is rövidesen II. fok fölé emelkedik a folyó, míg Tokaj alatt a hét közepéig több helyen is eléri a III. fokot.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 3468 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 163 millió Ft volt.
Fel Fel