Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(23:00):217cm   Komárom(23:00):226cm   Esztergom(23:00):207cm   Budapest(23:00):277cm   Paks(23:00):222cm   Baja(23:00):383cm   Duna Mohács(23:00):420cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.13. 15:44
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 2156 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 438 km-en (Tisza Szabolcsveresmart - Dombrád között, valamint Szeged-déli országhatár között, Zagyva középső szakasza, Berettyó felső szakasza, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Zala alsó szakasza, Rába egyes szakaszai, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 965 km-en (Kraszna, Lónyay főcsatorna, Tisza Dombrád-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakaszon, Bodrog, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásaiban, Kettős-Körös, Berettyó alsó szakasza).
 
III. fokú védekezés van 753 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakaszon Hortobágy-Berettyó, Sebes-Körös alsó szakasza, és Hármas-Körös).
 
Az elmúlt 24 órában újabb csapadéktevékenység volt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, Kárpátalján átlag 12 mm, Erdélyben átlag 5 mm, hazai területen átlag 4 mm eső esett, a Tisza felső szakaszán közel fél méteres árhullám alakult ki. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 9-15 mm csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, mely kisebb vízszintemelkedést okozhat folyóinkon.
 
A Rábán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
 
A Dunántúlon a Kaposon és a Marcalon van jelentősebb árhullám, lassú levonulással. A Kaposnál a jelentős völgyi elöntés és tározódás (Kurd térségében) miatt lassú nagyon az apadás üteme.
 
A Zalán egyes szakaszokon - ahol helyreállítások folynak - még I. fokú készültségi szintet tartunk.
 
A Tisza Tiszapalkonya térségében tetőzik, felette apadás tapasztalható. Kisköre és Csongrád között szakaszon avízállásnak megfelelően III. fokú, Tiszakanyár-Kisköre, valamint Csongrád-Szeged közötti szakaszon II. fokú, Tiszakanyárig-Szabolcsveresmart és Szeged alatt (a D-i országhatárig) I. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
 
A Krasznán stagnáló vízszintek a jellemzők. A vízállásnak megfelelően a II. fokúra szintet továbbra is fenn tartjuk.
 
A Bodrogon jelenleg II. fokú készültségi szint van érvényben. A következő időszakban folytatódik a nagyon lassú (esetenként stagnáló) apadás.
 
A Takta lefolyását a lezárt Kesznyéten-i árvízkapu akadályozza, a III. fokú készültségi szintet továbbra is fenn tartjuk. A következő időszakban nem számítunk változásra a vízállások tekintetében.
 
A Zagyván is folytatódik a lassú apadás. A torkolati szakaszán a Tisza magas vízállása miatt III. fokú készültségi szintet rendeltünk el.
 
A Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán stagnáló a vízállás, mindenhol III. fokú készültség van érvényben. Az árvízkapu megnyitásával megindul a lassú apadás.
 
A Körösök vízrendszerében mindenhol apadás tapasztalható.
 
A Berettyó teljes szakaszán folytatódik az apadás. A felső szakaszon I. fokú, az alsó szakaszán II. fokú készültségi szintek vannak érvényben.
 
A Sebes-Körösnek csak az alsó szakaszán van III. fokú készültség érvényben a visszaduzzasztás miatt.
 
A Fekete-Körösön és Fehér-Körösön is apadó a tendencia az I. fokú készültséget továbbra is fenn tartjuk.
 
Kettős-Körösön folyatódik az apadás, a II. fokú készültségi szintet továbbra is fenn tartjuk.
A Hármas-Körösön teljes szakaszán apadás tapasztalható, de továbbra is III. fokú készültségi szint van érvényben. A Tisza fokozódó visszaduzzasztó hatása fokozottan érvényesül.
 
A következő időszakban a Duna vízgyűjtőjén nem számítunk jelentősebb árhullám kialakulására.
Fel Fel