Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):222cm   Komárom(17:00):264cm   Esztergom(17:00):263cm   Budapest(17:00):353cm   Paks(17:00):342cm   Baja(17:00):506cm   Duna Mohács(17:00):528cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.04.18. 16:17
Aktuális árvízi helyzetértékelés

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
Jelenleg 1848 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 417 km-en (Tisza Dombrád - Zalkod közötti, és Szeged-déli országhatár közötti szakasza, Kraszna, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Zagyva középső szakasza, Berettyó alsó szakasza, Maros, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 914 km-en (Lónyay főcsatorna felső szakasza, Tisza Zalkod-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásai, Sebes-Körös alsó szakasza Hortobágy-Berettyó alsó szakasza, Hármas-Körös középső és felső szakasza).
III. fokú védekezés van 517 km-en (Takta, Zagyva alsó szakasza, Tisza Kisköre-Csongrád közötti szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös alsó szakasza).
 
A Sajón és Bodrogon I. fokú szintet elérően levonuló árhullámok - amelyek a magasabb vízgyűjtő területen található hóvízkészletek olvadásából származnak - a tiszai vízállásokban jelentőst változást nem okoznak, de lassítják az apadás ütemét. Védelmi fokozat elrendelésére továbbra sem volt szükség.
 
A Tiszán Szabolcsveresmart és Dombrád között megszüntettük az árvízvédelmi készültséget.
A korábbi, jelentős tiszai árhullám a Kiskörei-tározó térségében tetőzik.
A Hortobágy-Berettyón az árvízkapu nyitását követően folytatódik a lassú vízszint csökkenés. Az alsó szakaszon II. fokúra csökkentettük a védelmi készültséget.
 
A Tisza és a Körösök kölcsönösen visszaduzzasztó hatásaként elhúzódóan tetőző árhullámra számítunk Csongrád - Szeged térségében; II.-III. fokú készültségi szintek mellett. A Tisza középső és alsó szakaszán a tegnapi nap folyamán 5 - 8 cm-t emelkedtek a vízszintek.
A Körösök vízrendszerében a folyókon erőteljes apadó tendencia érvényesül.
A Kettős-Körösön megszüntettük az árvízvédelmi készültséget.
Fel Fel