Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(20:00):216cm   Komárom(20:00):224cm   Esztergom(20:00):207cm   Budapest(20:00):278cm   Paks(20:00):225cm   Baja(20:00):387cm   Duna Mohács(20:00):424cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.05.02. 14:04
Aktuális árvízi helyzetértékelés

 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 924 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 294 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, a Tisza Mindszent - Déli országhatár közötti szakasza, a Zagyva középső szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
 
II. fokú védekezés van 621 km-en (a Tisza Kisköre és Mindszent közötti szakasza, Zagyva alsó szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza és középső szakaszának egyes gátőrjárásai).
 
III. fokú ("pontszerű") védekezés van 9 km-en (a Hármas-Körös középső szakaszának egy gátőrjárása).
 
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett lassú apadás jellemző. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
 
A Dráván és Murán is tartósan közepes a mederteltség, enyhén apadó vízállásokkal. Készültségi szintet elérő vízállásokra továbbra sem számítunk.
 
A Tiszán Kiskörefölöttmár az I. fokú árvízvédelmi készültséget el nem érőek a vízállások. Kisköre és Mindszent között II. fokú, Mindszent - Déli országhatár között pedig I. fokú készültség van érvényben.
 
A Közép-és Alsó-Tiszán Szolnokig 25-35 cm-t, Szolnok alatt 8-16 cm-t apadt a folyó az elmúlt 24 órában. Szolnoknál és Csongrádnál II. fokú árvízvédelmi készültségi szint, Szegednél pedig I. fokú készültségi szint van érvényben.
 
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba. A felső szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk.
 
A Hármas-Körös torkolati és középső szakaszán II. fokú készültségi szint mellett vonul le az árhullám. Egy gátőrjárásban van "pontszerű" III. fokú készültség érvényben az ott korábban meghibásodott műtárgy miatt.
 

Nagytavak helyzetértékelése

 
Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem változott a vízszint. Folytatódik a tó apasztó vízeresztése a siófoki zsilip fokozatos nyitásával. A tervezett 15 m3/s eresztési vízhozamot a mai napon a déli órákban érik el a vízügyi szakemberek.
 
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 729 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 25,1 millió Ft volt.

 

Fel Fel