Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):125cm   Komárom(07:00):150cm   Esztergom(07:00):135cm   Budapest(07:00):192cm   Paks(07:00):89cm   Baja(07:00):225cm   Duna Mohács(07:00):249cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OMIT közlemény 2014.09.21    2014.09.21. 14:52

Jelenleg összesen 394,7 km hosszon van árvízvédelmi készültség elrendelve. 267,7 km-en I. fokú (Duna, Lajta, Rába egyes gátőrjárásai, Marcal egyes gátőrjárásai, Sió egyes gátőrjárásai, Mura és a Zala), 75,7 km-en II. fokú (Sió egyes gátőrjárásai), 51,3 km-en III. fokú (Dráva) a készültség. Az árvízvédekezésben az állami műveken összesen 289 fő vízügyi dolgozó vett részt, amiből 20 fő a társ vízügyi igazgatóságoktól átrendelt szakember. A védekezésben 14 db teherautó, 147 db személygépkocsi vett részt; a védekezés kezdete óta eddig összesen 76 400 db homokzsák és 417 m3 homok került felhasználásra. A védekező vízügyi igazgatóságok védelmi szervezetéhez kirendelt társigazgatósági dolgozók visszavezénylése folyamatosan történik.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

A tegnapi nap folyamán területi átlagban nem hullott számottevő csapadék, a Duna-Tisza vízrendszerén a korábbi előrejelzéseknek megfelelően a részvízgyűjtőkön a területi csapadékátlag mindenhol 1-8 mm alatti volt.

A Duna-Tisza vízgyűjtő területének időjárását vasárnap még alapvetően instabil állapotú, meleg, nedves levegő alakítja, amely délnyugat felől áramlik fölénk. Hatására záporok, zivatarok alakulhatnak ki, a légkör jelentős víztartalma következtében lokálisan jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Délelőtt még a középső és déli országrészben, délután már inkább az ország keleti harmadában (főként a tiszántúli területen és Kárpátalján) lehetnek nagyobb számban zivatarok. A Duna felső szakaszán, illetve a Tisza ukrajnai és romániai vízgyűjtőin területi átlagban is jelentős mennyiségű (10-20 mm) csapadék hullhat le hétfő reggelig.

Hétfőn észak felől egy gyors mozgású, markáns hidegfront érkezik, amely száraz, több fokkal hidegebb levegőt szállít fölénk. Azonban a front átvonulását hétfőn még további csapadékhullás kíséri. Várhatóan a Tisza felső folyásán eshet ismét a legtöbb csapadék (10-20 mm), de néhány mm eső, zápor másutt is előfordulhat.

Keddtől száraz, hűvös levegő alakítja majd az időjárást, említést érdemlő csapadék leghamarabb a hétvégén eshet.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 267,7 km-en I. fokú, 75,7 km-en II. fokú, 51,3 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban.

A Dunán a vízállás a felső szakaszon, Nagybajcsnál sem haladta meg az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét. Említésre méltó árhullám a következő időszakban nem várható.

A Rábán az egymást követő két árhullám levonulása során a második tetőzései is megtörténtek az elmúlt napokban (legutóbb Győrnél 19-én 426 cm volt a tetőző érték - I. fok: 500 cm). A legfrissebb számítások szerint a folyó középső és alsó szakaszán tovább folytatódik a vízszintek apadása, újabb árhullám kialakulására a következő napokban nem számítunk.

A Lajta I. fok feletti vízállások mellett Mosonmagyaróvárnál is tovább apad. Várhatóan a mai nap folyamán I. fok alá süllyed a vízállás.

A Zala Zalaapátinál szintén apadó ágban van, I. fok feletti vízállások mellett. Várhatóan a mai nap folyamán I. fok alá süllyed a vízállás.

A Dráván és a Murán még tartott egy korábbi árhullám levonulása, erre érkezett az újabb árhullám.

A Mura vízszintje Letenyénél ? a 16-án 0 órakor 554 cm-en történt, az eddigi legmagasabb vízállást 40 cm-rel meghaladó tetőzést követően tegnap 13 órára az I. fok szintje alá csökkent.

Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli előrejelzései szerint a Mura vízállása Letenyénél holnap reggelig tovább apad, majd a következő napokban az apadás üteme újabb csapadék hatására jelentősen lassulhat, a vízszint várhatóan napokig a 300 cm-es szint körül alakul (I. fok 330 cm).

A Dráva ? az Őrtilosnál 16-án 439 cm-en, Barcsnál 18-án 507 cm-en, Szentborbásnál szintén 18-án 577 cm-en történt tetőzést követően - Drávaszabolcsnál tegnap hajnali 2 órakor 587 cm-en, a valaha mért legmagasabb vízállás (596 cm) szintje alatt tetőzött.

A következő napokban a folyó hazai felső szakaszán lelassul az apadás üteme, de az alsóbb szakaszokon még folytatódik az intenzív apadás. Drávaszabolcsnál hétfőn délelőtt valószínűsíthető, hogy a vízszint a III. fok alá csökken.

BALATON:

A tó átlagvízállása 135 cm. A vízállás az elmúlt napon nem változott.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 2014. szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztést 50 m3/sec-ra növelt értékkel folytatja.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 41 szakaszon van elrendelt készültség. 23 szakaszon van érvényben I. fokú, 13 szakaszon II. fokú, 5 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség. A Ráckeve-Soroksári Duna mentén, valamint az Észak-Duna-völgyi belvízrendszerben lévő szakaszokon lehetett mérsékelni a III. fokú készültséget.

Az elmúlt napon nem volt csapadék,  a belvízzel elöntött terület nagysága tovább csökkent, a ma reggeli adatok alapján 40 950 ha (ebből 19 700 ha vetés-szántó) van víz alatt. Legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes ? Mezőtúr térségében alakultak ki. Az elkövetkező 2 napban 5-10 mm csapadékot jeleznek az érintett területre, ami érdemben nem növeli meg az elöntött terület nagyságát.

A 89 db üzemelő szivattyútelep és 12 db szállítható szivattyú kapacitása 101 m3/s; tegnap 5,6 millió m3 belvizet emeltek át. A belvízvédekezésben 405 fő vízügyes dolgozó vett részt, amiből 30 fő a külső létszám.

 

Országos Műszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember 21.

 

Fel Fel