Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):125cm   Komárom(07:00):150cm   Esztergom(07:00):135cm   Budapest(07:00):192cm   Paks(07:00):89cm   Baja(07:00):225cm   Duna Mohács(07:00):249cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Vízkárelhárítási helyzetjelentés    2014.12.01. 09:44

Meteorológiai előrejelzés Magyarországra a következő hat napra.

A hétvégén túlnyomóan borult égre számíthatunk, csupán északkeleten süthet ki a nap. Sokfelé, több alkalommal kell számítani csapadékra: a hétvégén eső, a jövő hét elején a Dél-Alföldet leszámítva eső, havas eső, havazás egyaránt valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire +2, -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2 és 8 fok között valószínű, de kedden már csak 0, +5 fok között várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg összesen 124,6 km hosszon van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve a Sión.

A hat napos előrejelzés szerint az időszakban (területi átlagban) a Duna vízgyűjtőjén 5-40 mm, a Tisza vízgyűjtőjén 5-30 mm, a Dráva vízgyűjtőjén 15-30 mm körüli csapadékra lehet számítani.

Az előrejelzések szerint a következő időszakban sehol nem számíthatunk újabb árvízvédelmi készültséget meghaladó vízszintek kialakulására.

A Duna és mellékfolyóinak helyzetértékelése:

Duna: a teljes magyarországi szakaszon stagnáló vízállások várhatók.

A Duna magyarországi mellékfolyói:

Rába: közepes mederteltség mellett az időszak végére kisebb árhullám (~1,0-1,5 m) várható;

Lajta: közepes mederteltség mellett stagnáló vízállások várhatók;

Marcal: közepes mederteltség mellett stagnáló vízállások várhatók;

Ipoly: alacsony, stagnáló vízállások várhatók;

Sió: a balatoni 50m3/s-os vízeresztés hatására tartósan magas vízállások várhatók;

Mura: közepes mederteltség mellett kisebb vízszintemelkedés (~0,5 m) várható;

Dráva: közepes mederteltség mellett az időszak végére kisebb vízszintemelkedés (~1,0 m) várható.

A Tisza és mellékfolyóinak helyzetértékelése:

Tisza: a folyó teljes magyarországi szakaszán alacsony, közepes, stagnáló vízszintek lesznek jellemzők.

A Tisza jelentősebb mellékfolyói:

Túr: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Szamos: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Kraszna: alacsony mederteltség mellett kisebb vízszintemelkedés (~1,0) várható;

Bodrog: közepes mederteltség mellett stagnálás várható;

Sajó: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Bódva: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Hernád: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Zagyva: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Berettyó: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Körösök: alacsony mederteltség mellett az időszak végére kisebb vízszintemelkedés (~1,0-1,5 m) várható;

Maros: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható.

Nagytavak helyzetértékelése:

Balaton: a tó átlagvízállása 124 cm. A vízállás az elmúlt héten 1 cm-t csökkent. Ez az érték az éves (abszolút) szabályozási sáv (70-110 cm) és az aktuális havi szabályozási sáv (70-110) felső tartományát meghaladja.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 2014. szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztést jelenleg 50 m3/s vízhozammal folyamatosan végzi. Az elmúlt két és fél hónapban a nagyrészt 50 m3/sec intenzitású vízeresztéssel csak a tóba érkező növekményt (illetve annak egy részét, mert a szokatlanul magas hőmérsékletek miatt a tófelületről történt párolgás is okozott veszteséget) lehetett eltávolítani.

A vízeresztéssel párhuzamosan a Sió-csatornán rendszeresen ellenőrzik a zsilipek, becsatlakozó vízlevezetők torkolati szakaszának állapotát, tisztítják a medret és a rézsűt a vízlevezető képesség javítására.

Velencei-tó: A tó vízállása 152 cm. A vízállás az elmúlt héten nem változott. Ez az érték az éves (abszolút) szabályozási sáv (130-170 cm) és az aktuális havi szabályozási sáv (130-160 cm) középső tartományában van.

Belvízvédelmi helyzet

Hat vízügyi igazgatóság (ÉDUVIZIG, ADUVIZIG, KDT­VIZIG, DDVIZIG, ATIVIZIG és KÖVIZIG) területén összesen 13 szakaszon van elrendelt készültség. 11 szakaszon I. fok, 2 szakaszon II. fok van érvényben.

A belvízzel elöntött terület ma reggel összesített nagysága 19,5 ezer ha, ebből vetés és szántó 7,1 ezer ha. Üzemelő szivattyúkapacitás 16,1 m3/s, átemelt vízmennyiség 363 ezer m3/nap.

Helyi vízkárelhárítás

Jelenleg három VIZIG területén (KDTVIZIG, DDVIZIG, ÉMVIZIG), 5 vízfolyás (tározó) mentén, 11 települést érintően van elrendelt helyi vízkárelhárítási készültség.

Székesfehérvár:

A Sió-csatornán a Siófoki vízleeresztő zsilipre 2014. szeptember 19-én elrendelt helyi vízkárelhárítási készültség jelenleg is érvényben van a műtárgy havi gyakoriságú mozgás- és rezgésvizsgálata miatt.

Pécs

Fekete-víz (Csányoszró): 2014. október 25-én a Fekete-víz depóniája a 25+000  km szelvényben átszakadt és a víz a környező földekre folyt. Az elöntött terület nagyobb része legelő, illetve kis területen erdő, lakóingatlan nem volt veszélyben. Az átszakadásnál 2014. november 20-án a víz a Fekete-víz vízszintemelkedése miatt csekély intenzitással újra kifelé kezdett áramolni, az elöntött terület nagysága ennek ellenére nem változik, mivel a Körcsönye csatorna továbbra is visszavezeti a kifolyt vizeket. A Fekete-víz az elmúlt 24 órában 8 cm-t apadt. Az ideiglenes elzárás kiépítésére a terület megközelíthetetlensége miatt eddig nem került sor.

Méhész patak (Dombóvár): 2014. október 24-én 9:00 órától készültséget rendelt el a VIZIG, mert a Kapos magas vízállása miatt a patak korábbi töltésszakadásának teljes szelvényében folyt a víz a mentett oldalra. 2014. november 6-án a vízszint kiegyenlítődött, majd visszaáramlás kezdődött. A visszaáramlás 2014. november 20-án megszűnt. A mentett oldalon az átszakadt depónia szakasz mögött a Méhész-patakból kiáramló víz a talajt kb. 2 m mélyen kimosta.

Keleti Bozót-csatorna (Fonyód): A Balaton magas vízállása és az előrejelzett heves csapadék-tevékenységre és széllökésekre való tekintettel 2014. október 21-én 16 órától helyi vízkár készültséget rendelt el a VIZIG a Keleti Bozót-csatornára Fonyód körzetében. A csatorna megemelkedett vízszintje miatt a bal part 11+600-12+500 fkm szelvényei közötti magasság hiányos helyeken ideiglenes védműveket kellett kialakítani, melyek állapota jelenleg is megfelelő. A VIZIG a védművek folyamatos megfigyelését, karbantartását végzi. A Fonyód város belterületeinek védelme érdekében beüzemelt Fenyvesi szivattyútelep üzemeltetése a VIZIG és a Hubertusz Bt. megosztott finanszírozása mellett jelenleg is zajlik. A csatorna vízszintje az LNV-hez képest 65 cm-t apadt.

Miskolc:

A Bódva-patakon a korábbi árvízi károk helyreállítása miatt 7 településen van elrendelt készültség (Boldva, Perkupa, Bódvarákó, Komjáti, Tornanádaska, Bódvalenke, Hidvégardó).

Fel Fel