Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(06:00):124cm   Komárom(06:00):151cm   Esztergom(06:00):135cm   Budapest(06:00):192cm   Paks(06:00):90cm   Baja(06:00):225cm   Duna Mohács(06:00):249cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Vízkárelhárítási helyzetjelentés    2014.12.15. 07:16

Várható (6 napos) meteorológiai előrejelzés Magyarországon:

Az időszak elején gyengén felhős, napos időre számíthatunk, majd többnyire erősen felhős lesz az ég. Eleinte helyenként, később szórványosan várható eső. Éjszaka párássá válik a levegő, foltokban köd képződhet. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti -3, +2 fokról 0, +6 fokig emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 8, 13, majd 3, 9 fok között alakul.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg összesen 124,6 km hosszon van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve a Sión.

A hat napos előrejelzés szerint az időszakban (területi átlagban) a Duna vízgyűjtőjén 3-16 mm, a Tisza vízgyűjtőjén 4-15 mm, a Dráva vízgyűjtőjén 3-19 mm körüli csapadékra lehet számítani.

Az előrejelzések szerint a következő időszakban sehol nem számíthatunk újabb árvízvédelmi készültséget meghaladó vízszintek kialakulására.

A Duna és mellékfolyóinak helyzetértékelése:

Duna: a teljes magyarországi szakaszon stagnáló vízállások várhatók.

A Duna magyarországi mellékfolyói:

Rába: közepes mederteltség mellett csökkenő vízszintek várhatók;

Lajta: közepes mederteltség mellett stagnáló vízszintek várhatók;

Marcal: közepes mederteltség mellett stagnáló vízszintek várhatók;

Ipoly: alacsony, stagnáló vízállások várhatók;

Sió: a balatoni 50m3/s-os vízeresztés hatására tartósan magas vízállások várhatók, továbbra is érvényben marad az I. fokú készültség;

Mura: közepes mederteltség mellett stagnáló vízszintek várhatók;

Dráva: közepes mederteltség mellett apadó vízszintek várhatók.

A Tisza és mellékfolyóinak helyzetértékelése:

Tisza: a folyó teljes magyarországi szakaszán alacsony, közepes, stagnáló vízszintek lesznek jellemzők.

A Tisza jelentősebb mellékfolyói:

Túr: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Szamos: alacsony mederteltség mellett stagnálás, illetve enyhe vízszintemelkedés várható;

Kraszna: közepes mederteltség mellett stagnálás, majd az időszak végén vízszintcsökkenés várható;

Bodrog: közepes mederteltség mellett stagnálás várható;

Sajó: alacsony mederteltség mellett ingadozó vízszintek várhatók;

Bódva: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Hernád: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Zagyva: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Berettyó: alacsony mederteltség mellett ingadozó vízszintek várhatók;

Körösök: a Körösök vízrendszerében enyhén emelkedő (0,5 ? 2 m), majd apadó vízszintek várhatók, kivéve a Hármas-Köröst ahol stagnáló vízállás lesz a jellemző.

Maros: alacsony mederteltség mellett enyhén emelkedő vízállások várhatók.

Nagytavak helyzetértékelése:

Balaton: a tó átlagvízállása 122 cm.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 2014. szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztést jelenleg 50 m3/s vízhozammal folyamatosan végzi.

A vízeresztéssel párhuzamosan a Sió-csatornán rendszeresen ellenőrzik a zsilipek, becsatlakozó vízlevezetők torkolati szakaszának állapotát, tisztítják a medret és a rézsűt a vízlevezető képesség javítására.

Velencei-tó: A tó vízállása 159 cm. A vízállás az elmúlt héten 2 cm-t emelkedett. Ez az érték az éves (abszolút) szabályozási sáv (130-170 cm) és az aktuális havi szabályozási sáv (130-160 cm) tartományában van. A hét közepén a Velencei-tó vízszintje elérte a 160 cm-t, ezért a üzemeltetési szabályzatban leírtaknak megfelelően az igazgatóság 2014. december 11-e 8 órától 1 m3/s-mal vízeresztést végez.

Belvízvédelmi helyzet

Kilenc vízügyi igazgatóság területén összesen 36 szakaszon van elrendelt készültség. 17 szakaszon I. fok, 19 szakaszon II. fok van érvényben.

A belvízzel elöntött terület ma reggel összesített nagysága 85,2 ezer ha, ebből vetés és szántó 44,8 ezer ha. Üzemelő szivattyúkapacitás 134 m3/s, átemelt vízmennyiség 6.600 ezer m3/nap.

Helyi vízkárelhárítás

Jelenleg három vízügyi igazgatóság területén (KDTVIZIG, DDVIZIG, ÉMVIZIG), 5 vízfolyás (tározó) mentén, 11 települést érintően van elrendelt helyi vízkárelhárítási készültség.

KDTVIZIG  - Székesfehérvár:

A Sió-csatornán a Siófoki vízleeresztő zsilipre, a műtárgy károsodása miatt 2014. szeptember 19-én elrendelt helyi vízkárelhárítási készültség jelenleg is érvényben van. A műtárgy havi gyakoriságú mozgás- és rezgésvizsgálata folyik.

Az elmúlt napokban lehullott csapadékmennyiség hatására a Fehérvárcsurgói-tározó vízszintje jelentős mértékben megemelkedett, meghaladva a készültségi szintet, ezért 2014. december 8-án 12 órától I. fokú helyi vízkárelhárítási készültség került elrendelésre. A tározó vízeresztése jelenleg 1,1 m3/s-mal zajlik, a betározott vízmennyiség 5,921 millió m3, a rendelkezésre álló szabad kapacitás 8,329 millió m3.

DDVIZIG - Pécs:

Fekete-víz (Csányoszró): 2014. október 25-én a Fekete-víz depóniája a 25+000  km szelvényben átszakadt és a víz a környező földekre folyt. Az elöntött terület nagyobb része legelő, illetve kis területen erdő, lakóingatlan nem volt veszélyben. A mederben lévő és a mentett oldali vízszint november 4-én egyenlítődött ki, azóta a Fekete-víz vízállásának függvényében áramlik kifelé, vagy visszafelé a mederbe. Az elöntött terület nagysága ennek ellenére nem változik, mivel a Körcsönye csatorna továbbra is visszavezeti a kifolyt vizeket. A Fekete-víz az elmúlt 24 órában 3 cm-t áradt. Az ideiglenes elzárás kiépítésére a terület megközelíthetetlensége miatt eddig nem került sor.

Méhész patak (Dombóvár): 2014. október 24-én 9:00 órától elrendelt készültség

2014. december 11-én reggel 6 órakor megszűnt. A Kapos visszaduzzasztó hatásának megszűnését követően a Méhész patak depóniaszakadásán november 6. óta folyt vissza a mentett oldalról a víz. A depónia ideiglenes helyreállítása befejeződött.

ÉMVIZIG - Miskolc:

A Bódva-patakon a korábbi árvízi károk helyreállítása miatt 7 településen van elrendelt készültség (Boldva, Perkupa, Bódvarákó, Komjáti, Tornanádaska, Bódvalenke, Hídvégardó).

 

 

 

 

 

Fel Fel