Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):116cm   Komárom(11:00):160cm   Esztergom(11:00):150cm   Budapest(11:00):191cm   Paks(11:00):24cm   Baja(11:00):162cm   Duna Mohács(11:00):185cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Mérőgyakorlat 2015 Tisza-tó    2015.05.12. 10:03
Mérőgyakorlat 2015 Tisza-tó

Május 5-7. között eredményesen lezajlott a 2015-ös vízrajzi mérőgyakorlat a Tisza-tónál. A gyakorlaton részt vett a 12 Vízügyi Igazgatóság, valamint a bajai Eötvös József főiskola vízrajzos mérőcsoportja. A gyakorlaton az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízrajzi Osztálya is képviseltette magát.

 A kiskörei szakaszmérnökségen tartott megnyitót követően megtörtént az egyes mérőcsoportok által használt ADCP műszerek összemérése. A mérések utólagos kiértékelése a műszerek jó egyezőségét mutatta, hibahatáron belüli eredmények születtek, így az interkalibráció sikeresnek volt mondható. Az egyes mérőcsoportok által mért vízhozamok átlaga 590 m3/s -ra adódott.

ADCP műszerek összemérése

A gyakorlat második napján a mérőcsoportok elvégezték a kijelölt méréseket az előzetesen közreadott mérési program alapján. Az egyértelmű beazonosíthatóság érdekében a mérőhelyek felmérése során rögzítették minden mérési pont GPS koordinátáját. Összesen 30 db mérési szelvény lett kijelölve, melyek lefedték a Tisza-tó vízforgalma szempontjából jelentős műtárgyakat, öblítőcsatornákat, vízfolyásokat. A kijelölt szelvények között szerepelt a még próbaüzemben működő kiskörei hallépcső is, melyen átlagosan 5,61 m3/s-os vízhozamot mértek. Az egyes szelvényekben két mérőcsoport végzett közel egyidejű vízhozammérést.  A kapott eredmények, melyek összesített kiértékelése még folyamatban van, előreláthatólag jelentősen hozzájárulnak, hogy tisztább képet kapjunk magának a tónak a vízforgalmáról, illetve a friss víz utánpótlásról gondoskodó öblítőcsatornák vízszállító képességéről.

Vízhozammérések ADCP műszerrel

A kapott eredmények közül kiemelve a tóba befolyó, illetve kifolyó vízfolyásokon mért vízhozam értékeket láthatjuk, hogy a kifolyó vízhozam nagyobb volt a befolyó vízhozamnál. Ennek oka egy levonuló árhullám, mely közel egy időben érte el a kiskörei szelvényt az ott végzett vízhozamméréssel.

Fel Fel