Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):207cm   Komárom(22:00):215cm   Esztergom(22:00):201cm   Budapest(22:00):271cm   Paks(22:00):186cm   Baja(22:00):336cm   Duna Mohács(22:00):358cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális árvízi helyzetértékelés    2013.03.14. 12:31

Hidrometeorológiai helyzet alakulása:

Egy nagyon aktív mediterrán ciklon vonul át holnap estig térségünk fölött, középpontjával a Kárpát-medence keleti része fölött. Hatására igen nagy mennyiségű csapadék várható a nyugati vízgyűjtőket leszámítva. A középső és északi területeken nagyrészt hó, a Szamos-Túr-Kraszna, Körösök-Berettyó és a Maros vízgyűjtőin eső ígérkezik. A holnap reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a középső és keleti vízgyűjtőkön 15-25 mm között várható. Holnap napközben a csapadékzóna kelet felé mozog (miközben keleten is hóra vált az eső), estére elhagyja a vízgyűjtőket. A ciklon hátoldalán igen hideg levegő zúdul térségünkbe, a sokfelé viharos északi, északkeleti szél hófúvásokat okoz. A hideg levegő hatására a hegyekben több napra megáll az olvadás. A hétvégén számottevő csapadék nem lesz, éjszakánként erős fagy, többfelé -10, egyes derült, szélvédett, vastag hóval borított helyeken -15 fok alatti hőmérséklet várható. A jövő hét elején jelentős melegedés kezdődik.
 
A hétvégén már több órára kisüt a nap. Hétfőn viszont ismét erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre több helyen valószínű eső. Kezdetben a viharos északnyugati szél hófúvásokat is okozhat.
Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán valószínű.
 
 

Árvízi helyzetértékelés

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Záhonynál I. fokot megközelítő értékkel tetőzik, lejjebb Tiszabercelig és Szolnoknál az I. fokot meghaladó, Tokajtól Kisköre-alsóig a II. fokot megközelítő, Szolnok alatt pedig az I. fok alatti vízszintek várhatóak.
 
A mellékfolyók közül a Túron Garbolcnál megindult az apadás, de a hétvégén egy újabb árhullám várható a II. fokot megközelítő tetőzéssel. A Szamoson I. fok alatti, a Krasznán a második árhullám miatt I. fok feletti vízállások valószínűsíthetőek. A Bodrogon I. fok feletti vízállások várhatóak.
A Sajón Sajópüspökinél a vízszint a számítások szerint 1-2 napig még III. fok közelében marad, aztán az apadás gyorsulására lehet számítani; lejjebb nem várhatóak III. fok feletti vízállások. A Hernádon Hidasnémetinél I. fok alatti, Gesztelynél pedig afeletti vízszintek valószínűek.
A Körösök vízrendszerén Antnál megindult az apadás, a hétvégén várható újabb árhullám valószínűsíthetően II. fok alatt fog tetőzni, lejjebb és a vízrendszer más részein I. fok alatti, illetve akörüli vízállások várhatóak.
 
A meteorológiai előrejelzések szerint a következő három napban a Tisza teljes vízrendszerén jelentős csapadékra lehet számítani, melynek döntő hányada mára várható. A csapadék valószínűsíthetően a Felső-Tisza, a Szamos és a Körösök vízgyűjtőin nagyrészt eső formájában fog lehullani. A meteorológiai előrejelzés beválása esetén, a fenti vízrendszereken újabb vízszintemelkedések indulhatnak meg.
 
Jelenleg 664,3 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, ebből 552,8 km I. fokú (Fekete-Körös, Túr, Bodrog és Tisza szakaszain, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak) 43,3 km II. fokú (Takta), 68,1 km III. fokú (Sajó).
 
Fel Fel