Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(15:00):121cm   Komárom(15:00):140cm   Esztergom(15:00):124cm   Budapest(15:00):177cm   Paks(15:00):64cm   Baja(15:00):200cm   Duna Mohács(15:00):228cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.05.02. 14:09
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Ma eleinte fátyolfelhők szűrik a napsütést, majd délutántól erőteljes gomolyfelhő képződésre számíthatunk, és előbb a Dunántúlon, estétől a Duna-Tisza közén is egyre több helyen fordulhat elő zápor, zivatar.  Egy-egy intenzívebb zivatart felhőszakadás, jégeső kísérheti. Időnként megélénkül a délkeleti, keleti szél. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is várhatók.  Napról-napra több felhőre és egyre kevesebb napsütésre számíthatunk. Kezdetben még csak északon, majd egyre több helyen várható zápor, zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán lehet.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 924 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 294 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, a Tisza Mindszent - Déli országhatár közötti szakasza, a Zagyva középső szakasza, a Maros torkolati szakasza, valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 621 km-en (a Tisza Kisköre és Mindszent közötti szakasza, Zagyva alsó szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza és középső szakaszának egyes gátőrjárásai).
III. fokú (?pontszerű?) védekezés van 9 km-en (a Hármas-Körös középső szakaszának egy gátőrjárása).
 
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett lassú apadás jellemző. Készültségi szintet elérő vízállásokra nem számítunk a következő napokban.
A Dráván és Murán is tartósan közepes a mederteltség, enyhén apadó vízállásokkal. Készültségi szintet elérő vízállásokra továbbra sem számítunk.
A Tiszán Kiskörefölöttmár az I. fokú árvízvédelmi készültséget el nem érőek a vízállások. Kisköre és Mindszent között II. fokú, Mindszent - Déli országhatár között pedig I. fokú készültség van érvényben.
A Közép-és Alsó-Tiszán Szolnokig 25-35 cm-t, Szolnok alatt 8-16 cm-t apadt a folyó az elmúlt 24 órában. Szolnoknál és Csongrádnál II. fokú árvízvédelmi készültségi szint, Szegednél pedig I. fokú készültségi szint van érvényben.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba. A felső szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk.
 
A Hármas-Körös torkolati és középső szakaszán II. fokú készültségi szint mellett vonul le az árhullám. Egy gátőrjárásban van ?pontszerű? III. fokú készültség érvényben az ott korábban meghibásodott műtárgy miatt.
 

Nagytavak helyzetértékelése

 
Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem változott a vízszint. Folytatódik a tó apasztó vízeresztése a siófoki zsilip fokozatos nyitásával. A tervezett 15 m3/s eresztési vízhozamot a mai napon a déli órákban érik el a vízügyi szakemberek.
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 729 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 25,1 millió Ft volt.

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein napos, csapadékmentes idő volt, amelynek hatására országos szinten tovább javult a belvízhelyzet.
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 33 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 15 ezer ha vetés-szántó.
9 vízügyi igazgatóság 37 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 22 szakaszon I. fokú, 13 szakaszon II. fokú és 2 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget Hajdú-Bihar és Csongrád megye egy-egy szakaszán kell fenntartani.
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 63 db üzemelt, a 2 db szállítható szivattyúval együtt 2,4 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 293 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 15,1 millió Ft volt.
Jelenleg 8 vízitársulat folytat belvízvédekezést.
3 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 5 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Jelenleg 7 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
3 önkormányzat I fokú, 3 önkormányzat II. fokú és 1 önkormányzat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.

Helyi vízkárelhárítás

Marcal - Egyházaskesző. A vizek természetes lefolyása a kialakított átvágásokon és a terepen található árkokon folyamatos.
Az érintett Marcal szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is figyelő- és járőrszolgálatot tart.

Megtett intézkedések

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az érvényes árvízvédelmi fokozatnál előírtak szerint végzik tevékenységüket. A figyelőszolgálat ellátása mellett ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A töltések mentett oldalán előforduló árvízi jelenségekre az árhullámok levonulásának apadó ágában is különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt.
 
Beavatkozások
Az apadó ágban lévő folyó-szakaszokon tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
 
A belvízvédelmi csatornákban a feliszapolódott szakaszok szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
 
A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
 
Folyik az árvíz során összegyűlt uszadék eltávolítása.
 
Az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával továbbra is folyamatos a vízleadás a Nagyiváni tározó felöl a Hortobágy-Berettyó felé.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013. május 2.

 

Fel Fel