Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(18:00):153cm   Komárom(18:00):176cm   Esztergom(18:00):166cm   Budapest(19:00):238cm   Paks(19:00):155cm   Baja(18:00):301cm   Duna Mohács(19:00):328cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.05.03. 15:57
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés

 Hidrometeorológiai helyzet alakulása

A reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 4 mm között változott. A folytatásban eleinte északon még több lesz a felhő, kezdetben többfelé lehet zápor, keleten zivatar, majd mindenütt csökken a felhőzet. Dunántúlon megélénkülő északnyugati-, keleten délnyugati szél várható. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. Napos és felhős időszakok egyaránt lesznek, záporra, helyenként zivatarra is számítani lehet. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.

 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 924 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I. fokú védekezés van 391 km-en (a Duna felső szakasza a Szigetköz természet közeli elárasztása miatt, a Tisza Kisköre - Doba és Algyő - Déli országhatár közötti szakasza, a Zagyva középső szakasza, a Maros torkolati szakasza, Hármas-Körös középső szakaszának egyes gátőrjárásai valamint a Zala és a Rába körmendi szakasza, ahol az árhullám levonulása utáni helyreállítások folynak.)
II. fokú védekezés van 533 km-en (a Tisza Doba - Algyő közötti szakasza, Zagyva alsó szakasza, Hortobágy-Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza).
III. fokú védekezés nincs.
 
A Duna vízállásaira közepes mederteltség mellett lassú apadás jellemző. Készültségi szintet elérő vízállásokra továbbra sem számítunk a következő napokban.
A Dráván és Murán is tartósan közepes a mederteltség, enyhén apadó vízállásokkal. Készültségi szintet elérő vízállásokra továbbra sem számítunk.
A Tiszán Kisköre és Doba között, valamint Algyő és a Déli országhatár közötti I. fokú, Doba és Algyő között pedig II. fokú készültség van érvényben.
A Közép-és Alsó-Tiszán Szolnokig 20-25 cm-t, Szolnok alatt 8-16 cm-t apadt a folyó az elmúlt 24 órában. Szolnoknál és Csongrádnál II. fokú árvízvédelmi készültségi szint, Szegednél pedig I. fokú készültségi szint van érvényben.
Folytatódik a Nagyiváni tározó leürítése a Hortobágy-Berettyóba. A felső szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk.
A Hármas-Körös torkolati szakaszán II. fokú készültségi szint mellett vonul le az árhullám.

Nagytavak helyzetértékelése

Balaton: a mai napon 124 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány ebben az időszakban 85-110 cm). Az elmúlt napon nem változott a vízszint. A siófoki zsilip nyitásával, 15 m3/s eresztési vízhozam mellett, folytatódott a tó apasztó vízeresztése.
 
Velencei-tó: 158 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt napon nem változott a tó vízszintje.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 768 fő vízügyi dolgozó és külső erő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 25,4 millió Ft volt.

 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein nagyrészt napos, csapadékmentes idő volt, amelynek hatására országos szinten tovább javult a belvízhelyzet.
A kedvező időjárás, a megfelelő felkészülés és védekezés következtében 32 ezer ha-ra csökkent a belvízzel elöntött terület, ebből 14 ezer ha vetés-szántó.
 
9 vízügyi igazgatóság 38 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 24 szakaszon I. fokú, 12 szakaszon II. fokú és 2 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokú készültséget Hajdú-Bihar és Csongrád megye egy-egy szakaszán kell fenntartani.
 
A vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett 278 db szivattyútelepből tegnap 64 db üzemelt, a 8 db szállítható szivattyúval együtt 2,5 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 285 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 10,5 millió Ft volt.
 
Jelenleg 8 vízitársulat folytat belvízvédekezést.
3 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 5 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Jelenleg 6 önkormányzat folytat belvízvédekezést.
3 önkormányzat I. fokú, 3 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.

Helyi vízkárelhárítás

Marcal - Egyházaskesző
Ma a délelőtti órákban még marad a Marcal stagnáló jellege, majd a lehullott csapadék hatására lassan emelkedik a vízszint, és akár 0,50 m körüli vízszintemelkedés is bekövetkezhet.
Az érintett Marcal szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is figyelő- és járőrszolgálatot tart.

 

Megtett intézkedések

Az érintett Vízügyi Igazgatóságok az érvényes árvízvédelmi fokozatnál előírtak szerint végzik tevékenységüket. A figyelőszolgálat ellátása mellett ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 
A töltések mentett oldalán előforduló árvízi jelenségekre az árhullámok levonulásának apadó ágában is különös figyelmet fordítunk. Rendkívüli beavatkozás az elmúlt 24 órában nem történt.
 
A Duna folyón a szlovák-magyar vízmegosztási egyezmény alapján folytatódik a Szigetköz természet közeli elárasztása, ezért Rajka és Dunaremete között I. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk. Szigetközi Duna ág elárasztása várhatóan még 3 napot vesz igénybe.

 

Beavatkozások

Az apadó ágban lévő folyó-szakaszokon tovább folytatódik a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése.
 
A belvízvédelmi csatornákban a feliszapolódott szakaszok szükséges mértékű kotrását, a növényzet eltávolítását, a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végezzük.
 
A töltések mentett oldalán összegyűlt fakadó vizeket folyamatosan emeljük vissza a folyókba.
 
Folyik az árvíz során összegyűlt uszadék eltávolítása.
 
Az Ágotai vészelzáró mű teljes nyitásával továbbra is folyamatos a vízleadás a Nagyiváni tározó felöl a Hortobágy-Berettyó felé.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2013. május 3.
 

 

Fel Fel